#påbanen-prisen: - Viktig at fotballen tar tak

Storm, Kløfta, Norheimsund, Høken, og Øvre-Salangen ble hedret for jobben med å redusere svinnet av granulat fra sine baner.

NFF og dekkreturbransjen har som mål å redusere svinnet av granulat fra norske kunstgressbaner med 90 prosent innen 2020 og har satt i gang ryddeaksjonen #påbanen. 

4. august 2017 fikk klubbene IF Storm, Kløfta IL, Norheimsund FK, SPK Høken, og Øvre-Salangen IL utdelt #påbanen-prisen av fotballpresident Terje Svendsen og klima- og miljøminister Vidar Helgesen på finalebanen på Ekebergsletta.

Foto: Thomas Brekke Sæteren

- Det er fem verdige vinnere. De har både satt i gang og planlagt gode tiltak for å redusere forurensingen, sier fotballpresident Terje Svendsen som tilbragte ettermiddagen på Ekeberg.

- Kløfta har bygget et flott anlegg og er en foregangsklubb når det gjelder å redusere svinnet.

Både helsemessig og i et inkluderingsperspektiv har fotballen en avgjørende rolle. Da er det viktig og ha gode anlegg.

- Vi er opptatt av miljøet og når det er påvist så stort svinn fra kunstgressbanene er det viktig at vi tar tak i det. Vi må sørge for at kunstgressbaner ikke ses på som et problem. Vi vil ikke at det skal være tvil knyttet til potensielle miljøutfordringer. Kunstgressbaner er en utrolig bra arena for barn og ungdom som gjør at vi kan spille fotball hele året. Banene er viktig for norsk fotball, forteller Svendsen.

Mange tiltak

Det er satt i gang flere tiltak for å redusere svinnet av granulat fra norske kunstgressbaner:

  • Det løper nå tre pilotprosjekter i samarbeid med baneeiere i Mandal, Bergen og Levanger, for å finne frem til de tiltakene som virker best. Forbundet har laget en veileder for hvordan baneeiere skal sikre at granulatet ikke kommer på avveie. Problemet er løsbart dersom det planlegges godt i forbindelse med at banen skal bygges og vedlikeholdes.

  • Når det snømåkes, havner mye granulat på avveie. NFF anbefaler sikkerhetssoner med en utvidet bredde rundt kunstgressbanene og at disse er asfalterte. Dette for at duk kan legges ut på området før snøen kommer, som kan samle opp granulatet. Granulatet som ligger igjen på duken etter tinet snø, kan føres tilbake på banen.

  • Kummer og ristsystemer er konstruert for å fange opp granulatet før det kommer inn i banenes dreneringssystem. Dette testes ut i pilotprosjektene.

  • Vi anbefaler at klubbene innfører rutiner for å riste av seg granulatet fra klær og sko, før banen forlates.

  • Dekkreturbransjen har verktøy som gjør det mulig å unngå å belaste fotball-Norge med flere dugnader. Eksempelvis har bransjen Big Bags, som hentes etter bestilling. Granulatet som samles inn, går til å gjenvinne energi ved å brenne dette.

- Bra at NFF og klubbene tar tak

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen er glad for at fotballen tar tak.

- Nå vet vi mer om gummigranulat enn det vi visste bare for noen få år siden. Derfor er det veldig bra at Norges Fotballforbund og dekkreturbransjen har gått sammen om denne kampanjen, sier han.

- Vi har sett på ulike løsninger for hvordan vi skal løse dette. Vi har vurdert å lage forskrifter, men det er ingenting som er bedre enn at NFF og fotballklubbene selv tar tak i dette. Denne konkurransen bidrar til å sette fart i det arbeidet som er satt i gang. Det er kjempebra.

Sammen med blant andre Stabæk-spiller Morten Morisbak Skjønsberg og landslagsspiller Ingvild Isaksen, delte Svendsen og Helgesen også ut medaljene i J13-klassen der Varpe SuperGirls slo Kolbotn i finalen. Islandske Stjarnan kapret bronsen.