#påbanen – premierer de mest miljøbevisste klubbene

Tilhører din klubb de 75 prosentene av norske fotballklubber som jobber for å redusere granulatsvinnet?
Knut Eilertsen, banemann Kløfta

Knut Eilertsen er ansvarlig for vedlikehold av kunstgressbanen til Kløfta. | Foto: Anette Eilertsen

Tilhører din klubb de 75 prosentene av norske fotballklubber som jobber for å redusere granulatsvinnet? Bli med i konkurransen #påbanen og vinn 30 000 kroner!

#påbanen 2018 er en videreføring av fjorårets konkurranse hvor det gis en pengepremie til de fem klubbene som er flinkest til å sørge for at gummigranulatet forblir på kunstgressbanen – og ikke kommer ut i naturen eller blir med hjem i klær og sko. Avspark for konkurransen er 18. april.

- Det har vært et stort miljøfokus i fotballorganisasjonen, i media og fra myndighetenes side. Det er ingen tvil om at det har hatt effekt – noe tall fra miljødirektoratet viser. Vi holder trykket opp og arrangerer for andre år på rad en konkurranse hvor vi premierer de mest miljøbevisste klubbene. Jeg har stor tro på at vi skal klare å redusere svinnet med 90 prosent innen utgangen av 2020, sier anleggssjef i NFF, Ole Myhrvold.

Myhrvold refererer til en rapport fra Miljødirektoratet som viser at 75 prosent av klubbene jobber med tiltak for å redusere granulatsvinnet, mens 87 prosent ønsker bedre granulathåndtering.

Kløfta IL, en av vinnerne av fjorårets konkurranse, er en klubb som var tidlig ute med å få på plass gode rutiner for effektiv granulathåndtering.

- Jeg renser og vedlikeholder banen en til to ganger i uka. I tillegg bruker jeg mye tid på innstilling av utstyr før fjerning av snø. Jeg tror mange er for opptatt av å få snøen av banen så fort som mulig. Min erfaring er at med rett utstyr, så rydder jeg hvit snø. Vi må ha mye mer fokus på riktig vedlikehold og god opplæring til de som vedlikeholder banene i Norge. Dette vil gi stor resultater når det gjelder miljø, sier Knut Eilertsen i Kløfta IL.

NFF har vært i møte med tidligere miljøvernminister Vidar Helgesen, nåværende miljøvernminister Ola Elvestuen og kulturminister Trine Skei Grande om nettopp utfordringer knyttet til svinn av gummigranulat. Miljødirektoratet jobber nå med en granulatforskrift i dialog med NFF.

- Vi er i utgangspunktet positive til en forskrift. Vi ønsker alle det samme, nemlig å redusere granulatsvinnet betraktelig. Med det engasjementet jeg opp opplever i fotball-Norge og de erfaringene vi er i ferd med å høste fra  pilotprosjektene våre, så skal vi klare å få til betydelige reduksjoner allerede neste vinter, sier Myhrvold.

Vær med fotballfamilien og hold granulatet på banen! De fem beste klubbene får hver en sjekk på 30.000 kroner. I tillegg gir Parkmaskiner AS en harv til vedlikehold av kunstgressbanen til en verdi av rundt 42 000 kroner. 

NB! De 20 første klubbene som melder seg på konkurransen vil motta en pakke med en Bigbag for å samle granulat som skal til avfallshåndtering, 20 treningsvester og en plakat med granulatvett-regler til bruk på klubbhuset.

Send inn ditt bidrag innen 15. juni 2018.